Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, moet u aan een aantal eisen voldoen. Zo kunnen woningbouwcorporaties eisen stellen aan uw inkomen, maar ook aan de grootte van uw gezin.

In sommige gevallen heeft u ook een huisvestingsvergunning nodig. Ongeveer de helft van de gemeenten kent zo’n vergunning. De voorwaarden voor deze vergunning verschillen per gemeente, maar omvatten vaak het volgende:

  • U werkt of studeert in de gemeente of in de nabije regio;
  • U woont al in de gemeente of heeft daar eerder gewoond;

Daarnaast blijven vaak de eisen van inkomen zoals hier boven beschreven van toepassing.

Wellicht heeft u recht op voorrang?

Soms is het lastig om te starten, wij helpen u graag op weg.

Urgentie

Sociale huurwoning stappenplan

Stap 1: Kijk of u voldoet aan de voorwaarden

De belangrijkste is de inkomens check, er kunnen uitzonderingen gemaakt worden op deze regel. Lees deze na bij uw wooncorporatie.

Stap 2: Schrijf uzelf in een woningcorporatie

U moet zich inschrijven bij een woningcorporatie. Of bij een andere organisatie die sociale huurwoningen aanbiedt. Welke organisaties dit zijn, kunt u navragen bij uw gemeente.

Stap 3: Vraag een huisvestingsvergunning aan.

In sommige gevallen heeft u deze vergunning nodig. De gemeente kan u hier meer over vertellen.

Stap 4: Afwachten of Reageren.

In sommige gemeenten staat u op een wachtlijst, dan kan het even duren. Terwijl in sommige gevallen u kunt reageren omdat ze werken met een lotingssysteem.

Soms kan het zijn dat u recht heeft op voorrang. Dit kunt u bij de betreffende gemeente zelf aanvragen. Komt u hier niet uit? Dan wijzen wij u graag de weg.